Journaliste Rena Netjes hoort uitspraak

De Nederlandse verslaggeefster Rena Netjes en 19 andere journalisten krijgen maandag te horen of ze worden veroordeeld wegens de verspreiding van valse informatie en voor het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap.

Tegen de Nederlandse en drie andere buitenlandse journalisten is 15 jaar cel geëist. Tegen de 16 Egyptenaren werd 10 jaar meer geëist. Van de buitenlandse journalisten zit alleen de Australiër Peter Greste in de Egyptische gevangenis. Netjes wist Egypte tijdig te verlaten en woont het proces niet bij.

Justitie voert sinds 20 februari een proces tegen 20 journalisten. Negen van hen zijn aangehouden. Al-Jazeera eist de vrijlating van de andere drie in december gearresteerde medewerkers: de Australiër Greste, de Egyptisch-Canadese Mohamed Fahmy en de Egyptische Baher Mohamed.

Tegen de beklaagden zijn zeer lange celstraffen geëist. Een aantal is van lidmaatschap van het Moslimbroederschap beschuldigd. Nadat generaal Abdel Fattah al-Sisi in juli de macht had gegrepen, werd het broederschap bestempeld als terroristische organisatie.

Journaliste Rena Netjes hoort uitspraak
Journaliste Rena Netjes hoort uitspraak (Foto: ANP)