VS steriliseren gevangenen

De accountants van de California State Auditor hebben donderdag overzichtsorganen van de staat Californië en de federale overheid zwaar bekritiseerd. Het blijkt dat er alleen in de jaren 2005-6 en 2012-13 tegen de vijftig vrouwelijke gevangenen gesteriliseerd zijn zonder dat dit aan hen is verteld.  

Volgens de Amerikaanse wet dient een gevangene altijd geïnformeerd te worden over een operatie. Van de 144 vrouwen die in de onderzochte jaren onder het mes gingen voor het afbinden van hun eileiders, was voor slechts twee derde wettelijke toestemming geregeld.

Bij 27 gevallen was het verplichte toestemmingsformulier niet ingevuld. Op dat formulier geeft de dokter aan dat de gevangene mentaal gezond is en begrijpt dat de ingrijp blijvende gevolgen heeft.

Het aantal illegaal verrichte sterilisaties zou volgens de onderzoekers weleens flink hoger kunnen liggen dan de vier dozijn die men nu aantrof. Zo was een ziekenhuis waar zeven ingrepen plaatsvonden, de documentatie over alle zeven de gevallen kwijtgeraakt.

“Onze audit laat zien dat er systematisch gefaald wordt door de federale autoriteiten bij het steriliseren van vrouwelijke gevangenen”, stelde senator Ted Lieu, die als eerste aan de noodrem trok en de Medical Board of California onderzoek liet doen.

Dat onderzoek loopt los van het onderzoek van de State Auditors, en is nog gaande. Tussen 2006 en 2010 vond men tot dusver 132 gevallen van sterilisaties die niet volgens de regels verliepen, met ruim 100 andere mogelijke gevallen tot in eind jaren '90.

Volgens gevangenen en advocaten worden de gevangenen vaak gedwongen door de medische staf om een sterilisatie te ondergaan. Dit wordt vooral gedaan bij vrouwen waarvan men verwacht dat ze binnenkort opnieuw in de gevangenis belanden.

Eén van de dokters die ruim vijftig van de sterilisaties verrichtte, James Heinrich, stelde eerder al: “De kosten voor het steriliseren van de gevangenen zijn minimaal vergeleken met wat je bespaart op sociale zekerheid voor deze ongewenste kinderen, omdat [de gevangenen in kwestie zich] nu eenmaal meer voortplanten.”

Sterilisatie van personen waarvan men niet wil dat ze zich voortplanten is niet nieuw in de Westerse wereld. Zo werden ettelijke aantallen criminelen, asielzoekers en andere ongewensten in Zweden tot in de jaren '80 gesteriliseerd onder valse voorwendselen.