Deschamps: "Verwachtte dit niet"

De Franse nationale ploeg verraste vriend en vijand met een monsterscore tegen Zwitserland. Ook Didier Deschamps was verbaasd. De bondscoach van de Fransen weet met nog één wedstrijd op het programma al dat hij vrijwel zeker is van de achtste finales op het WK voetbal in Brazilië.

Na een 3-0 zege op Honduras en een 2-5 overwinning tegen Zwitserland moet er nog tegen Ecuador gevoetbald worden. Enkel bij een flinke verliespartij kan de volgende ronde worden misgelopen. Deschamps had niet aan zien komen dat zijn manschappen zich zo makkelijk zouden kwalificeren. "Ik heb graag grote dromen, maar het is moeilijk om te voorzien dat je zo ruim wint van Zwitserland", zegt hij op een persconferentie over het treffen van vrijdagavond.

"Iedereen wilde winnen en de neuzen stonden dezelfde kant op. De spelers hebben deze spectaculaire start van het WK zelf verdiend. Ze hebben er hard voor gevochten", aldus Deschamps, die er alles aan wil doen om eerste te eindigen in de groepsfase. De keuzeheer heeft veel vertrouwen opgedaan in de eerste twee WK-groepswedstrijden. "Deze ploeg is als geen ander in staat om zich te kwalificeren voor de achtste finales."

Frankrijk moet het tegen Ecuador sowieso stellen zonder Mamadou Sakho en Yohann Cabaye. Eerstgenoemde is geblesseerd, terwijl Cabaye een schorsing uitzit. Naar verwachting treden Laurent Koscielny en Rio Mavuba aan als vervangers van het tweetal.

Deschamps maakt zich geen zorgen over het behoud van de juiste mentaliteit. "Het is niet zo dat ik nu elf spelers het veld in stuur die nog nooit samen met elkaar hebben gevoetbald. Misschien moeten we ons er meer zorgen over maken dat we niet teveel gele kaarten ontvangen."

De wedstrijd tussen Frankrijk en Zwitserland leek voorafgaand de topwedstrijd van Groep E op het WK. Bij de rust stonden de Fransen echter al met 0-3 voor. Pas na de vijfde Franse treffer, slaagden de Zwitsers ervoor om iets terug te doen. Björn Kuipers floot de confrontatie tussen het tweetal landen.