Spanje moet waken voor negatief record

Spanje domineerde de laatste jaren het internationale voetbal, maar moet oppassen om in Brazilië niet nog een negatief record te vestigen. Nooit eerder verloor een titelverdediger drie groepswedstrijden op het volgende WK. De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque neemt het maandag op tegen het eveneens al uitgeschakelde Australië.

Spanje werd afgelopen woensdag de eerste titelverdediger in de geschiedenis die al na twee groepswedstrijden was uitgeschakeld. Op dit moment is de slechtste prestatie nog in handen van Frankrijk. Na de winst in 1998 behaalden de Fransen vier jaar later in Japan en Zuid-Korea slechts een punt en kwamen in drie wedstrijden niet tot scoren.

In de wedstrijd tegen Australië wordt verwacht dat Del Bosque meer spelers zal slachtofferen na de nederlagen tegen Nederland en Chili. "Al mijn 23 spelers zijn potentiële basisspelers", zei Del Bosque. "We zullen spelen met het best mogelijke team."

Spits Fernando Torres voegde daaraan toe dat het duel met Australië in het teken zal staan van de komende jaren. "We willen drie punten halen in onze laatste wedstrijd om iedereen te laten zien dat er nieuwe spelers klaar staan voor de toekomst."

Bij tegenstander Australië is sterspeler Tim Cahill geschorst na zijn twee gele kaarten tegen Chili en Nederland. Toch reizen de Socceroos met een ander gevoel dan Spanje terug naar huis. "We kwamen hier om goed te spelen en we hebben het respect van de hele wereld afgedwongen", zo keek Cahill terug. "Ik ben trots op dit team, het beste Australië waarin ik ooit gespeeld heb."