60 schoolmeisjes verminkt in Zweden

In Norrköping, een stad in het oosten van Zweden heeft de gezondheidsdienst bij een inspectie op een school ontdekt dat 60 meisjes om religieuze redenen verminkt zijn. In een klas waren 30 (van de 30) meisjes slachtoffer geworden van deze praktijk. Bij 28 van hen zijn zelfs de clitoris en de schaamlippen verwijderd. Iets dat in Zweden wordt gezien als zware verminking.

De reden van deze mishandeling is vrijwel altijd religieus gemotiveerd. Bij sommige culturen leeft namelijk het waanidee dat door de besnijdenis vrouwen voor en tijdens het huwelijk rein blijven, bovendien zou door het hakken in de schaamstreek de vulva mooier en schoner zijn. Op magische wijze zou de besnijdenis de vruchtbaarheid vergroten. Leuke bijkomstigheid is dat hierdoor vrouwen absoluut geen lol meer beleven aan seksuele gemeenschap, want zo kan een almachtig kleinzielig wezen het nooit bedoeld hebben.

De bevindingen van de gezondheidsdienst laten zien dat de meisjes het mes tussen de benen krijgen tussen de 4 en 14 jaar. Hoewel eerder ook voor komt. Sinds 1982 is het bij de wet in Zweden verboden en dit soort geweld kan beloond worden met een gevangenisstraf van vier jaar.

Vooral tijdens schoolvakanties worden meisjes besneden. Meestal gebeurt dit in het land van herkomst. Gelukkig is ook hiervoor een wet aangenomen; sinds 1999 is dit ook strafbaar wanneer het in een ander land gedaan is.