Sytze van der V. woont boven kinderopvang

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. heeft een woning gevonden boven een kinderopvang en een buitenschoolse opvang in Amersfoort. De gemeente vindt deze locatie niet geschikt en heeft hem verzocht naar een andere woning uit te zien. Van der V. heeft al een aanbod gekregen, maar dat heeft hij afgewezen. Dat laten hij en burgemeester Lucas Bolsius (CDA) weten aan Novum Nieuws.

Van der V. heeft de woning in een seniorencomplex voor 55-plussers op eigen kracht gevonden. Omwonenden hebben zaterdag een brief gekregen met de mededeling dat Van der V. in hun buurt woont en dat hem is verzocht te verhuizen.

Eindhovenaar Van der V. had liever gezien dat zijn woonplaats niet bekend zou worden. "Hij is zelf actief naar buiten getreden en daarom moet ik omwonenden op de hoogte stellen", zegt burgemeester Bolsius daarover. Bolsius weet sinds een aantal weken dat de 66-jarige Van der V. in Amersfoort woont. De woningcorporatie heeft hem namens het gemeentebestuur een huisvestingsvergunning gegeven. "Maar daar is geen actieve check van mij als burgemeester aan voorafgegaan." De vergunning is 'ergens in mei' afgegeven.

"Hij is veroordeeld geweest en heeft zijn straf uitgezeten", zegt Bolsius. "Ik vind dat mensen met een strafblad de mogelijkheid moeten hebben weer een leven op te bouwen. Je bent vrij om je ergens te vestigen. Er is geen reden dat hij niet kan wonen in dit 55-pluscomplex."

Bolsius vindt de locatie echter 'minder geschikt'. In de kinderopvang worden kinderen van 0 tot 4 jaar opgevangen en in de buitenschoolse opvang basisscholieren. "Er zijn contacten geweest met hem, waarbij hij erop is gewezen dat er andere mogelijkheden zijn in Amersfoort."

Van der V. zegt dat hij best wil praten over een verhuizing uit de seniorenflat, maar dat hij de aangeboden woning te klein vindt. "Het aanbod is in een range die hij kan betalen", zegt Bolsius. "Het aantal vierkante meters is niet het issue. Maar ik kan hem niet uit huis jagen. Er zijn geen eisen te stellen."

Van der V. krijgt naar eigen zeggen van de autoriteiten te horen dat 'de buurt niet veilig zou zijn, en dat zijn veiligheid niet kan worden gegarandeerd'. Hij zegt 'toestanden als rond Benno L.' te vrezen. Begin dit jaar ontstond ophef toen bekend werd dat L., ook een pedoseksueel die zijn straf had uitgezeten, een seniorenwoning in Leiden toegewezen had gekregen.

Van der V. benadrukt overigens dat hij niet op peuters valt. Omdat de gemeente formeel de huisvestingsvergunning heeft afgegeven, dacht hij dat de gemeente zijn woonplaats niet naar buiten zou brengen. Het inlichten van het publiek zou 'politieke zelfmoord' zijn. Bolsius wil daar niet op ingaan. "Dat is zijn mening."

Sytze van der V. werd in 2010 tot twee jaar en drie maanden cel veroordeeld voor ontucht met minderjarige jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Hij hoeft zich niet meer te melden bij de reclassering. Zijn zaak werd in 2009 landelijk bekend toen burgemeester Rob van Gijzel hem een gebiedsverbod oplegde voor heel Eindhoven. Dat bleek later onrechtmatig.

In april weigerde woningcorporatie Seyster Veste uit Zeist Van der V. een seniorenwoning omdat het huis in een kinderrijke buurt staat. In de buurt van de flat in Zeist-West bevinden zich veel scholen en een speeltuin.