Van Nellefabriek Rotterdam op werelderfgoedlijst

De Van Nellefabriek in Rotterdam heeft zaterdag de status van werelderfgoed gekregen. Dat meldt de gemeente Rotterdam zaterdag.

De fabriek werd vorig jaar voorgedragen voor de Unesco-werelderfgoedlijst. Burgemeester Ahmed Aboutaleb was vrijdagavond naar Qatar afgereisd om een Unesco-vergadering over de lijst bij te wonen. De plaatsing op de lijst noemt hij in een reactie een 'geschenk voor alle generaties na ons, iets waar alle Rotterdammers heel trots op kunnen zijn."

De fabriek is sinds vijftien jaar in gebruik als kantoor- en evenementenlocatie, maar is zaterdag open voor het publiek vanwege de dag van de architectuur. "Rotterdam is onbetwist dé architectuurstad van Nederland", stelt Aboutaleb in zijn reactie. "Ik ben dan ook ontzettend trots op onze nieuwe én historische iconen. De Van Nellefabriek is een van die iconen, Een gebouw, uniek voor zijn tijd in materiaal en vorm, en vanuit sociaal oogpunt zijn tijd ver vooruit."

De Van Nellefabriek werd eind jaren twintig ontworpen door onder anderen Leendert van der Vlugt als koffie- en theefabrikiek. In het ontwerp werd aandacht besteed aan de werkomstandigheden voor arbeiders, wat terug te zien is in de grote ramen en de ruimtelijke opstelling van het gebouw.

De Van Nellefabriek bestaat uit meerdere gebouwen langs de Delfshavense Schie die met elkaar zijn verbonden via luchtbruggen, een ketelhuis en werkplaatsen. Op het terrein lagen ook sportvelden en een kantine voor de voetbalclub The Rising Hope van de koffiefabrikant.

Meer dan twintig jaar geleden stond de fabriek ook op een lijst om genomineerd te worden.