Roze Maandag heeft spijt van effect homowijkstunt

Het spijt Stichting Roze Maandag zeer dat de gemeente Tilburg en burgemeester Peter van Noordanus (PvdA) ernstig in verlegenheid zijn gebracht vanwege de als ludiek bedoelde actie rondom een omheinde wijk voor homo's. De burgemeester had op de site van het project gezegd dat hij het initiatief toejuicht, maar het bleek tot verontwaardiging van veel media om een promotiestunt te gaan.

De stichting achter de homodag van de Tilburgse kermis betreurt het dat de rol die de gemeente Tilburg speelde door diverse media van 'te verwaarlozen bijzaak' een hoofdzaak lijkt te zijn geworden. De gemeente en Noordanus waren volledig buiten de inhoudelijke voorbereiding gehouden en zijn dus niet verantwoordelijk, benadrukt de stichting.

"Het gaat namelijk om ons initiatief als Stichting Roze Maandag passend in een reeks van initiatieven die de stichting de afgelopen jaren heeft genomen", zegt stichtingsvoorzitter Naud van de Wijngaart in een verklaring. Dat het campagne-idee GayVillage zo veel roering en massale reacties teweeg zouden brengen, had de stichting nooit voorzien.

"Aanvankelijk ging het over hetgeen waar het over moest gaan, namelijk: uitsluiting van mensen is iets wat we niet moeten willen", legt Van de Wijngaart uit. "Echter, op de dag na de persconferentie waarin de hoax werd opgebiecht nam deze een nooit bedoelde, onverwachte wending. Het bleek niet meer om de hoofdzaak, maar om bijzaken te gaan."

De stichting zegt niemand te hebben willen misleiden. "Ze wilde het insluiten van mensen onder de aandacht brengen, door het uitsluiten van mensen tot in het absurde uit te vergroten. In dit geval mensen met een andere geaardheid. Want dat is nog steeds nodig."

Niemand anders dan de Stichting Roze Maandag kan worden aangesproken, staat in de verklaring. Diverse media denken daar anders over, omdat zij zich misleid voelden vanwege Van Noordanus' betrokkenheid bij een project dat later een promotiestunt bleek te zijn.

Onder meer de NOS en NRC Handelsblad hebben een boze brief naar de burgemeester gestuurd. "Onze redacties hebben zeer concrete vragen gesteld over de echtheid van een homowijk in uw gemeente. Uw afdeling voorlichting heeft zich urenlang onbereikbaar gehouden en uiteindelijk verwezen naar de site van de betrokken projectontwikkelaar, waarop uw burgemeester nadrukkelijk sympathiseert met dit initiatief."

Burgemeester Van Noordanus zei eerder op de dag het 'vervelend' te vinden dat hij heeft bijgedragen aan een actie die de media en de samenleving op het verkeerde been heeft gezet. Hij bood echter geen excuses aan. Noordanus sprak van een ludieke actie, waaraan hij heeft meegewerkt omdat 'de acceptatie van homoseksuelen geen vanzelfsprekendheid is'.

Zowel hijzelf als de stichting heeft de publicitaire aandacht onderschat, zei Van Noordanus. "Voor mij reden om de Stichting Roze Maandag gisteren te vragen snel helderheid te bieden."