Plasterk ziet nog kansen voor superprovincie

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) denkt nog steeds dat het mogelijk is om voldoende politieke steun te krijgen voor zijn plan voor de vorming van een superprovincie. Dat zei hij woensdagavond na afloop van overleg over de kwestie op zijn ministerie.

"We zijn met vier partijen serieus in gesprek over de randvoorwaarden die nodig zijn om zo'n nieuwe provincie goed uit de startblokken te laten komen", zei Plasterk. Desgevraagd zei hij nog steeds optimistisch te zijn, ondanks aanzwellende signalen dat het kabinet op het punt staat het plan te laten varen.

Plasterk sprak woensdagavond met Kamerleden van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Die laatste twee partijen zijn in ruil voor concessies bereid steun te geven aan het plan voor een superprovincie, zodat er ook voldoende steun voor is in de Eerste Kamer. GroenLinks eist meer geld voor natuur.

Verschillende ingewijden achten de kans klein dat de superprovincie er komt. Plasterk streeft er echter nog altijd naar voor het zomerreces met een wetsvoorstel naar de Kamer te komen. Hij vindt het belangrijk dat de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland snel duidelijkheid krijgen.