Fed draait geldkraan verder dicht

De Federal Reserve draait de geldkraan nog een beetje verder dicht. Opnieuw schroeft de Fed het opkoopprogramma van obligaties met tien miljard dollar (7,4 miljard euro) terug naar 35 miljard dollar. De rente blijft ongewijzigd. Dat maakte de Amerikaanse bankenkoepel woensdag bekend na de beleidsvergadering.

De Fed is al enkele maanden bezig met het afbouwen van zijn steunprogramma omdat de aantrekkende economie van de Verenigde Staten minder steun nodig heeft. Ook deze maand was de beslissing unaniem.

Zoals verwacht stelde de Fed de groeiverwachtingen voor dit jaar naar beneden bij. Dat was nodig doordat de Amerikaanse economie te kampen had met een slecht eerste kwartaal als gevolg van een strenge winter.

De koepel van centrale banken verwacht dat de economie dit jaar met 2,1 tot 2,3 procent groeit. In maart werd nog uitgegaan van een groei van 2,8 tot drie procent. De prognose voor volgend jaar bleef staan op 3 tot 3,2 procent, die voor 2016 op tweeënhalf tot drie procent.

De vooruitzichten voor de werkloosheid werden licht naar beneden bijgesteld voor volgend jaar, van 5,6 tot 5,9 procent naar 5,4 tot 5,7 procent. Volgens Yellen is er wel sprake van herstel op de arbeidsmarkt, maar de werkloosheid blijft nog relatief hoog. Op dit moment staat het werkloosheidspercentage op 6,3 procent.

Dat de rente niet werd verhoogd kwam niet als een verrassing. De Fed wil het tarief pas verhogen nadat de afbouw van het steunprogramma is voltooid.