Overleg over superprovincie hervat

De oppositiepartijen D66 en GroenLinks zijn woensdag opnieuw aangeschoven bij minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) voor overleg over diens plannen voor de vorming van een 'superprovincie', die lijken te gaan stranden.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman toonde zich voor aanvang van het overleg optimistisch, ondanks aanzwellende geruchten dat het einde van de plannen van Plasterk nabij is. GroenLinks stelt als eis dat de provincie echt macht krijgt op een aantal terreinen, en ook wil de partij meer geld voor natuur.

D66-Kamerlid Gerard Schouw zei te hopen op een constructief overleg. "We zullen zien hoever we kunnen komen." D66 wil dat de nieuwe provincie genoeg taken krijgt, en de partij wil ook afspraken maken over de inpassing van de superprovincie in de rest van het landsbestuur.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is ook bij het overleg, evenals Kamerleden van VVD en PvdA. Dijsselbloem wilde voor aanvang niet zeggen of hij geld heeft voor de wensen van GroenLinks en D66. Het overleg duurt naar verwachting tot ongeveer 19.00 uur. Donderdag wordt er verder gepraat, dan met premier Mark Rutte (VVD) en de fractievoorzitters.