Kroegen bezocht door 'tv-politie'

Ook tijdens de tweede WK-wedstrijd van Oranje, woensdag tegen Australië, gaan controleurs op pad om te kijken of horecagelegenheden wel een licentie hebben om de wedstrijd te laten zien. Tijdens Nederland-Spanje werden vorige week al 1100 kroegen gecontroleerd en daarvan bleek de helft niet de juiste vergunning te hebben. Het gaat om controleurs van Videma, de graaiersclub die gaat over de rechten om tv-beelden te vertonen aan het publiek.

Videma is aangewezen om namens de wereldvoetbalgraaiersclub FIFA de uitzendrechten te innen. "Het was de allereerste keer dat wij controles uitvoerden tijdens een wedstrijd op een EK of WK", zei de woordvoerder. "We hadden het aantal cafés zonder juiste licentie op 20 procent geschat, maar de helft van de kroegen hadden wij niet verwacht. We zetten de controles dan ook door. Gelukkig zijn er ook heel veel horecaondernemers wel netjes."

Sommige 'nette' horecaondernemers klaagden bij Videma over de 'wanbetalende' collega-kroegeigenaren. "Zij zijn de wanbetalers zat en vinden het oneerlijk. Daarbij komt ook dat een licentie helemaal niet duur hoeft te zijn. Een eigenaar van bijvoorbeeld een klein café betaalt maar 165 euro per jaar en mag dan alles, van het WK tot Wimbledon, vertonen", stelt de zegsman.

Cafébazen die toch zonder licentie beelden laten zien, riskeren een hoge kostenpost. "Wij kunnen de eigenaren niet beboeten, maar wij stappen wel naar de rechter en brengen de licentiekosten in rekening." Daarnaast verhaalt Videma de kosten van de gang naar de rechter. "Het te betalen bedrag kan dan snel oplopen", aldus de woordvoerder.

Leden van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn op tijd geïnformeerd over de controles. "We maken de horecaondernemers er attent op dat ze naast een televisie ook een licentie van Videma nodig hebben. Via ons zouden zij zo'n licentie, zelfs met flinke korting, kunnen krijgen", zegt een woordvoerder. "Maar wij kunnen alleen informeren en dat doen we."