Leiders coup Turkije veroordeeld tot levenslang

De rechtbank in het Turkse Ankara heeft woensdag de twee nog levende leiders van de staatsgreep in 1980 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De 97-jarige Kenan Evren en de 89-jarige Tahsin Sahinkaya werd schuldig bevonden aan misdaden tegen de staat.

Het proces tegen de twee generaals liep al sinds 2012. Beiden zijn nooit in de rechtszaal geweest vanwege hun broze gezondheid. Ze legden een verklaring af via een videoverbinding.

Evren werd na de coup in eerste instantie door veel Turken gezien als een held omdat de staatsgreep een einde maakte aan geweld tussen linkse en rechtse groeperingen. De coup luidde echter ook een golf van executies, martelingen en verdwijningen in. De toenmalige generaal ontbond het parlement, schortte de grondwet op, zette het burgerbestuur achter de tralies en liet politieke partijen ontbinden. Vervolgens was hij zelf tot 1989 president.

In totaal verdwenen tijdens de staatsgreep zo'n 650 duizend mensen achter de tralies en meer dan 230 duizend mensen werden door militaire rechtbanken vervolgd. Ruim driehonderd mensen lieten het leven in de gevangenis, van wie 171 als gevolg van marteling.

Evren en Sahinkaya zijn de enige twee leden van de groep militairen die destijds de macht greep die nog in leven zijn.