'Onrust Oekraïne eist honderden levens'

Sinds begin mei is het aantal moorden en ontvoeringen door pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne fors toegenomen. Ook neemt het aantal gevallen van martelingen toe. Honderden mensen zijn al om het leven gekomen. Dat hebben waarnemers van de Verenigde Naties woensdag gezegd.

Zeker 356 mensen, onder wie 257 burgers, zijn sinds 7 mei om het leven gekomen, schrijven de 34 VN-waarnemers in een rapport. Ook 86 Oekraïense militairen vonden de dood. De meeste militairen kwamen om toen een transportvliegtuig van het Oekraïense leger werd neergehaald. Daarbij vielen 49 slachtoffers. Het is niet duidelijk wie de dertien andere slachtoffers zijn.

De VN maken ook melding van tweehonderd gevallen van marteling. Bovendien zaten op 7 juni 81 mensen vast. "We hebben het over een regime van angst, om niet te zeggen een regime van terreur, in die gebieden", aldus Gianni Magazzeni, hoofd van de Europese afdeling van de VN-Mensenrechtenraad.

Volgens mensenrechtenchef van de VN Navi Pillay heeft het 'klimaat van onzekerheid en angst' tot gevolg gehad dat 34 duizend mensen ontheemd zijn geraakt. De meeste ontheemden komen uit de regio's Donetsk en Loehansk, die zich onafhankelijk hebben verklaard van de rest van Oekraïne.

"De escalatie van de criminele activiteiten, met mensenrechtenschendingen tot gevolg, richt zich niet langer alleen op journalisten, gekozen functionarissen, lokale politici, ambtenaren en burgerrechtenactivisten", schrijven de VN in een rapport. "Ontvoeringen, detentie, mishandelingen, marteling en moorden gepleegd door gewapende groepen hebben nu ook gevolgen voor de rest van de bevolking in de twee oostelijke regio's."