'Wolf duikt op in Twente'

In een natuurgebied in de buurt van het Twentse Ootmarsum is begin deze maand een wolf gespot. Het dier heeft vrijwel zeker 30 tot 48 uur doorgebracht in het noordoosten van Twente, schrijft De Twentsche Courant Tubantia woensdag. Het roofdier werd voor het laatst in Nederland waargenomen in 1897.

Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Wolven in Nederland kondigden zondag nog aan langs de grens met Duitsland camera's op te hangen om de terugkeer van de wolf in Nederland vast te leggen. Aanleiding voor het project zijn recente waarnemingen van wolven in Nordhorn en Meppen, net over de Duitse grens.

Een wolfexpert zegt in de krant dat het 'zeer aannemelijk' is dat de wolf in Twente is opgedoken. Volgens hem zijn er drie onafhankelijke waarnemingen op verschillende plekken in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen.

Het is niet duidelijk waar het beest nu is. Mogelijk is de wolf inmiddels weer in Duitsland, waar sinds 1999 weer wolven worden waargenomen. In Nederland werd 117 jaar geleden voor het laatst een wolf gezien in het Brabantse Heeze. Vorig jaar werd een dode wolf aangetroffen in Luttelgeest, maar die bleek daar te zijn neergelegd door onbekenden.