Kerken Italië nemen bootvluchtelingen op

Italiaanse kerken hebben hun deuren geopend voor vluchtelingen en migranten die tussen wal en schip vallen. De asielzoekerscentra kunnen de stroom niet langer aan.

Kerken in het Siciliaanse Palermo hebben banken aan de kant geschoven om plaats te maken voor veldbedden. Kerkleden koken voor de vluchtelingen en zamelen hulpgoederen in. Vrijwilligers van de rooms-katholieke hulporganisatie Caritas verwelkomen immigranten in de haven met voedsel en kleding en hebben artsen en psychologen opgetrommeld om hen bij te staan.

''We hebben het altaar vervangen door bedden'', vertelde pastoor Rosario Francolino uit Palermo maandag. Hij heeft de leiding over de opvang van zevenhonderd Afrikaanse asielzoekers in een kerk in zijn stad. ''Een mooiere viering van de mis kan ik me niet voorstellen.''

De Italiaanse kustwacht onderschept de laatste maanden meer immigranten op de Middellandse Zee dan ooit. Italië heeft de patrouilles opgeschroefd sinds afgelopen najaar honderden bootvluchtelingen op weg naar de Italiaanse kust schipbreuk leden en verdronken.

Dinsdag redde de kustwacht nog eens 293 asielzoekers op zee. Zij zijn naar Sicilië gebracht, net als de zestigduizend migranten die hun dit jaar al voorgingen. Dat is een recordaantal.