Twaalf krakers Amsterdam weer vrij, ontruiming afgerond

De ontruiming van het Amsterdamse kraakpand De Valreep is volledig afgerond. Dat melden de krakers op hun website. De ontruiming duurde maar liefst dertien uur. Aan het begin van de avond zaten twee krakers nog met hun armen vast in een vat met beton, maar zij zijn inmiddels losgeslepen. Zij zijn gearresteerd, volgens de krakers zijn er in totaal minstens zeventien mensen aangehouden. Inmiddels zijn twaalf van hen weer op vrije voeten gesteld.

Sinds dinsdagochtend 07:00 uur was de ME bezig met de ontruiming van het pand. Volgens de krakersgroep was De Valreep uitgegroeid tot een sociaal centrum, een bruisend en onafhankelijk buurtinitiatief. De groep geeft aan dat zij nooit de kans heeft gehad om haar verder plannen te presenteren, zelfs al hadden zij een investeerder en een zakelijk plan op de plank liggen. "De Valreep moet simpelweg plaatsmaken voor de volgende yuppentent."

Ongeveer tien politiebusjes, agenten te paard, een helikopter en enkele shovels werden ingezet bij de ontruiming. Het verzet van de krakers bleef beperkt tot passieve tegenstand. Rondom het pand waren enkele barricades opgeworpen, in het pand hadden enkele krakers zich vastgeketend. Het geheel trok veel bekijks.


Naakte sympathisant treitert politie (nsfw wegens knakworst)