Pro-ISIS demonstratie Den Haag gaat door

De vrijdag in Den Haag geplande haatdemonstratie van sympathisanten van de extremistische moslimrebellenbeweging ISIS mag doorgaan. Er zijn geen wettelijke gronden om deze demonstratie op voorhand te verbieden, schrijft burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) in een reactie.

De gemeente gaat wel scherpe voorwaarden aan de demonstranten stellen, waarschuwt de burgemeester. Zo wordt gecontroleerd of er geen strafbare uitingen worden gedaan, zoals oproepen tot geweld. Hier zijn afspraken over gemaakt met politie en justitie. "Daar zullen zij ook op handhaven. Democratie is sterker dan dit soort lieden."

De ChristenUnie en het CDA pleitten dinsdag voor een verbod van de haatdemonstratie, die moet plaatsvinden bij de Iraakse ambassade. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wees er echter al op dat de vrijheid van meningsuiting 'heel ruim' is. Hij liet de afweging verder aan Van Aartsen.

De terroristen van ISIS, dat berucht is om zijn massale executies, mensonterende repressie en andere gruweldaden, heeft in korte tijd een fors deel van Irak veroverd.