[Groep H] Uitslag België - Algerije

België heeft met veel moeite zijn eerste duel op het WK voetbal gewonnen. In Belo Horizonte werd Algerije met 2-1 verslagen door goals van Fellaini en Mertens. Het was voor de Belgen hun eerste optreden sinds 2002 op een mondiaal eindtoernooi.

De verwachtingen voor de Belgen waren voor het toernooi hooggespannen. Bij de bookmakers stond de ploeg zelfs op de vijfde plaats, maar aan die verwachtingen konden de Belgen in de eerste helft niet voldoen. De Belgen waren vrij passief en wisten buiten een schot van Witsel geen gaatje in de Algerijnse muur te slechten.

Sterker nog; de Afrikanen kwamen halverwege de eerste helft zelfs op voorsprong. Een domme overtreding van Vertonghen in de eigen zestien werd terecht bestraft met een penalty, welke door Feghouli werd binnengeschoten.

Vertonghen (r) veroorzaakte de penalty waaruit Feghouli (l) scoorde. (PRO SHOTS/Action Images)

Ook na de pauze duurde het lang voordat de Belgen druk konden zetten naar het Algerijnse doel. Het tempo bleek lang te traag, maar na twintig minuten in de tweede helft leek er eindelijk een offensiefje te komen. Eerst werd invaller Origi weggestuurd, maar hij strandde op de Algerijnse doelman. Een paar minuten later was het wel raak door een andere invaller. Fellainni kopte een voorzet van De Bruyne knap via de lat binnen en zette de Belgen op 1-1.

De Belgen leken het daarna door te hebben en wisten amper tien minuten later via een succesvolle counter de 2-1 te maken. Dries Mertens, ook ingevallen in het duel, werd door Origi aangespeeld en werkte de bal snoeihard achter M'Bohli. Fellaini was daarna dichtbij zijn tweede goal, maar een nieuwe kopbal werd dit keer overgetikt door de doelman. De Belgen kwamen vervolgens niet meer in de problemen en boekten daardoor hun eerste zege.

Invaller Fellaini scoorde de 1-1. (PRO SHOTS/Action Images)