WK Vandaag - woensdag 18 juni

Op dag zeven van het Wereldkampioenschap voetbal komt het Nederlands elftal voor de tweede maal in actie. Na de 1-5 zege op Spanje wacht vandaag Australië. Bij winst kan de volgende ronde vandaag al zeker gesteld worden, al is het dan afwachten op het resultaat van de wedstrijd tussen Spanje en Chili.

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 B Australië Nederland Porte Alegre
21.00 B Spanje Chili Rio de Janairo
24.00 A Kameroen Kroatië Manaus

Australië  - Nederland

Vanaf 18.00 uur gaat Oranje in Porte Alegre op zoek naar hun tweede overwinning op dit WK. Na de 1-5 zege op Spanje zijn de verwachtingen in eigen land opgeschroeft, maar we hebben ook in de eerste helft van dat duel kunnen zien dat het allemaal niet vanzelfsprekend gaat bij de spelers. Mede doordat het Nederlands elftal nog nooit van Australië wist te winnen (twee keer gelijkspel, één nederlaag), maakt dat de wedstrijd tegen de Socceroos nog geen gelopen koers is. De Australiërs verloren desondanks wel hun eerste duel met 3-1 van Chili en lijken kwalitatief een stuk minder dan een paar jaar geleden. Als Oranje de lijn van de tweede helft kan voortzetten dan moet een zege, en daarbij vrijwel zekere plaatsing voor de tweede ronde, erin zitten.

Spanje - Chili

De regerend wereldkampioen Spanje zal in de wedstrijd tegen Chili op zoek willen gaan naar eerherstel na de 1-5 nederlaag van afgelopen vrijdag. De Spanjaarden zullen wel moeten, want met oog op plaatsing op de volgende ronde zouden ze de Chilenen wel moeten verslaan. Vier jaar geleden troffen beide landen elkaar ook in de groepsfase en toen wonnen de Spanjaarden met 2-1. Daardoor wisten ze zich te plaatsen voor de tweede ronde en pakten uiteindelijk zelfs de titel. Die nederlaag was één van de acht verliespartijen die Chili al moest slikken tegen Spanje. Winnen lukte nog nooit, maar vorig jaar werd in een oefenduel wel een gelijkspel uit het vuur gesleept; 2-2. 

Kameroen - Kroatië

Voor zowel Kameroen als Kroatië is het vanavond erop of eronder. Beide landen hebben na hun nederlaag in de eerste wedstrijd een overwinning nodig om een kans te houden op plaatsing in de volgende ronde. De Kroaten zullen nog steeds pissig zijn na de arbritrale fouten in hun eerste duel tegen Brazilië, wat hun uiteindelijk hun 1-0 voorsprong kostte. Kameroen had juist het geluk enigzins aan hun zijde; bij tegenstander Mexico werden twee goals onterecht afgekeurd. Desondanks verloren de Afrikanen nog wel hun duel met 1-0. Daarnaast verloren ze ook nog Samuel Eto'o vanwege een rugblessure, die daardoor de rest van de groepsfase moet missen. Op basis van de eerste duel maakt Kroatië de meeste kans op een zege.

Opmerkelijk

Australië is de houder van de grootste zege ooit in een WK kwalificatiereeks. De Australiërs wonnen in 2001 met 31-0 van voetbaldwerg Samoa. In dat duel scoorde Archie Tompson liefst 13 keer, wat ook een record is. Ondanks deze zege wist Australië zich toen niet te plaatsen voor het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan. De Socceroos wonnen wel de kwalificatie in Oceanië, maar moest het in de intercontinentale play-off afleggen tegen Uruguay.

Sinds 2006 komt Australië niet meer uit bij de Oceanische bond, maar heeft het ervoor gekozen om bij de Aziatische bond te gaan spelen. Door meer zwaardere wedstrijden te spelen hopen ze daardoor het voetbal in Australië naar een hoger niveau te tillen.

Samenvatting van de 31-0 zege van de Australiers op Samoa (Bron: YouTube)