Brussel: Russisch gas via EU naar Oekraïne

Er is geen enkele belemmering voor de levering van Russisch gas vanuit de Europese Unie aan Oekraïne. Dat meldde de Europese Commissie dinsdag. Daarmee kan Brussel helpen de Russische gasblokkade tegen Oekraïne te omzeilen.

"De levering van gas door EU-lidstaten aan Oekraïne is juridisch waterdicht", zei een commissiewoordvoerder. Slowakije is bereid acht miljard kubieke meter gas naar Oekraïne te pompen via een zogenoemde reverse flow, waarbij Russisch gas voor de EU naar Oekraïne wordt geleid. Polen en Hongarije leveren ook al gas aan Kiev langs deze weg.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom kondigde maandag aan dat geen gas meer aan Oekraïne te leveren als het niet vooraf betaald krijgt. Moskou eist miljarden euro's aan achterstallige betalingen, maar Kiev klaagt dat Gazprom de gasprijs eenzijdig heeft verhoogd.

Gazprom-baas Aleksej Miller dreigde maandag met strafmaatregelen tegen Europese gasbedrijven die Oekra?ne van Russisch gas voorzien. Maar volgens de commissie is er geen basis voor zo'n actie.

Door het Russische besluit kan ook de toevoer van Russisch gas via Oekraïne naar de EU gevaar lopen. De commissie zei te verwachten dat Rusland als leverancier en Oekraïne als transitland hun verplichtingen zullen nakomen.

De commissie heeft maandag vijfhonderd miljoen euro aan financiële steun aan Oekraïne overgemaakt. Dit maakt deel uit van een EU-steunpakket van 1,6 miljard euro. Kiev moet dan wel hervormingen doorvoeren in de financiële, fiscale en energiesector en corruptie aanpakken.

De EU-regeringsleiders sluiten op hun top van 27 juni een associatieverdrag met Oekraïne. De weigering eind vorig jaar van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj om dat akkoord te tekenen leidde tot een volksprotest en uiteindelijk tot zijn val. Daarop annexeerde Rusland de Krim en ontbrandde een separatistische opstand in Oost-Oekraïne.