Al-Shabab achter moordpartij in kustplaatsje Kenia

De Somalische terreurbeweging Al-Shabab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moordpartij van zondag in het Keniaanse kustdorp Mpeketoni.

Bij de aanval op Mpeketoni zijn zeker 48 mensen om het leven gekomen. Met automatische wapens namen de overvallers urenlang de straten van het plaatsje onder vuur. De rebellen onderwierpen de inwoners aan taal- en religietoetsen. Personen die geen Somalisch spraken of niet moslim waren, werden volgens ooggetuigen gedood.

Minister van binnenlandse zaken Joseph Ole Lenku ligt sinds de aanval onder vuur. Hij zou te weinig doen om de veiligheid van de bevolking te waarborgen. Ook zijn aantijgingen aan het adres van de oppositie zijn velen in het verkeerde keelgat geschoten. Ole Lenku suggereerde dat de aanval een politieke achtergrond had en waarschuwde de oppositie niet aan te zetten tot geweld. Deskundigen maakten met die gedachte onmiddellijk de kachel aan.

De moordpartij begon zondagavond toen de dorpelingen achter de televisie zaten voor het wereldkampioenschap voetbal. Vier jaar geleden sloeg Al-Shabab ook toe tijdens WK-wedstrijden. De terreurbeweging pleegt de aanslagen naar eigen zeggen uit wraak voor de Keniaanse militaire interventie in Somalië.