Turkse oppositie verenigd rond rivaal Erdogan

De twee belangrijkste Turkse oppositiepartijen zijn het eens geworden over een gezamenlijke presidentskandidaat. Door zich samen achter Ekmeleddin Ihsanoglu te scharen, hopen ze in augustus premier Recep Tayyip Erdogan, die vermoedelijk ook zijn zinnen op het presidentschap heeft gezet, de voet dwars te zetten.

De gewezen academicus en diplomaat Ihsanoglu toonde zich maandag vereerd met de steun van de seculiere Republikeinse Volkspartij (CHP) en de rechtse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP). ''Ik verwelkom het eensgezinde besluit van CHP en MHP met dankbaarheid en respect'', zei de voormalige secretaris-generaal van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC).

De gewezen voorman van de OIC, een samenwerkingsverband van meer dan vijftig islamitische landen, maakt naar verwachting een grotere kans dan een meer seculier getinte kandidaat. Behoudende moslims hebben de afgelopen jaren in Turkije aan invloed gewonnen.

De Turken kiezen hun nieuwe president op 10 augustus. Voorheen was de verkiezing aan het parlement, maar de opvolger van de huidige president Abdullah Gül wordt rechtstreeks door de bevolking gekozen.