VS sluit samenwerking met Iran in Irak uit

De Verenigde Staten trekken niet samen op met Iran tegen de oprukkende rebellenbeweging ISIS in Irak. Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft dat maandag uitgesloten.

De VS bespreken maandag, tijdens het overleg over het Iraanse atoomprogramma in Wenen, wellicht ook de bedreigingen voor de veiligheid in de regio met de Iraanse delegatie. Maar het Pentagon stemt eventuele militaire actie niet af met Iran, liet woordvoerder John Kirby weten.

Minister van buitenlandse zaken John Kerry sloot eerder op de dag militaire samenwerking met Iran in zijn door soennitische extremisten geplaagde buurland nog niet uit. ISIS, voluit Islamitische Staat in Irak en de Levant, heeft de afgelopen dagen verscheidene steden in Midden-Irak ingenomen en dreigt nu op te rukken naar de hoofdstad Bagdad.

Het sjiitische Iran heeft de geestverwante machthebbers in Bagdad hulp aangeboden bij de strijd tegen ISIS. De VS overwegen de inzet van onbemande vliegtuigjes, maar peinzen er niet over opnieuw troepen te sturen.