Politie Albanië neemt wiettelersdorp in

Een grote politiemacht heeft maandag een dorp in het zuiden van Albanië ingenomen dat volgens de autoriteiten een centrum was van wiettelers. Daar ging een ware veldslag aan vooraf waarin de politie werd beschoten met raketwerpers, mortieren en machinegeweren.

De wiettelers wisten de politie in het weekeinde nog op een afstand te houden. Maar die liet versterkingen met pantserwagens komen en maandag lukte het de autoriteiten om het vijfduizend inwoners tellende Lazarat in te nemen. De politie heeft inmiddels de achtervolging ingezet op een dertigtal gewapende mannen die de omliggende heuvels in zijn gevlucht. Ondanks de beschietingen viel er maar één gewonde. Een particulier televisiestation meldde dat een reportageploeg was beroofd door gewapende mannen die ook hun auto in brand staken.

Lazarat, 230 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tirana, geldt als het centrum van de wietteelt in Albanië. Plaatselijke bendes produceren volgens de politie zo'n negenhonderd ton cannabis per jaar. Met de inval wil de politie 'Lazarat uit handen van criminelen bevrijden'.