'Minister verantwoordelijk voor verlies Vestia'

Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) is verantwoordelijk voor het verlies van twee miljard euro aan publiek geld bij woningcorporatie Vestia. Het was immers de minister die in 2012 bepaalde dat het noodlijdende Vestia een deal moest sluiten met banken, zei kasbeheerder van Vestia Marcel de Vries maandag tegen de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties.

De corporatie was in zwaar weer gekomen door de handel in derivaten, risicovolle financiële producten, en stond op instorten. Dit gebeurde onder leiding van De Vries, die de derivaten inkocht. Toen na de crisis van 2008 de rentelasten ineens opliepen kon Vestia niet meer aan haar verplichtingen voldoen. "Er kwamen rentes die we nog nooit hadden gezien, dat ging iets sneller dan ik had gedacht", aldus De Vries.

De slechte positie van Vestia was een gevaar voor de corporatiesector, waarop het ministerie ingreep. De corporatie werd gedwongen om deals te sluiten met de derivatenbanken en de boel af te kopen om grotere problemen te voorkomen. Dat was een beslissing van hogerhand, aldus De Vries, niet de beslissing van Vestia.

De Vries erkende dat achteraf bezien zijn werkwijze 'misschien wat gewaagd' was, maar dat niemand aan de bel trok. De toezichthouders niet, de overheid niet, de banken niet en zijn eigen raad van commissarissen niet. "Die hebben geen vragen gesteld. Als je dat niet doet, mag ik aannemen dat je het begrijpt", aldus de kasbeheerder die door Vestia werd ontslagen toen het OM hem beschuldigde van fraude en omkoping.

De Vries stelde ook dat oud-topman Erik Staal de derivatencontracten wel heeft ingezien. Staal zei vorige week de contracten blind te hebben getekend. De voormalige Vestia-baas zei zo veel vertrouwen in De Vries te hebben dat deze carte blanche had gekregen. "Dat vind ik vreemd", reageerde de Vries maandagmiddag. "Volgens mij heeft hij wel alles gelezen."