'Betrekkingen met Duitsland nog nooit zo goed'

De band tussen Nederland en Duitsland is sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo goed geweest als op dit moment. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandagmiddag tijdens een persconferentie in Den Haag samen met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier. Die was het met hem eens.

"De betrekkingen tussen Nederland en Duitsland zijn eigenlijk waarschijnlijk beter dan ooit tevoren in de naoorlogse geschiedenis", concludeerde Timmermans. Beide landen trekken op veel onderwerpen gelijk op. Als voorbeeld noemde Timmermans de toekomst van de Europese Unie en het conflict in Oekraïne, dat volgens hem alleen langs diplomatieke weg kan worden opgelost. In dat opzicht gaf Timmermans zijn collega een pluim voor diens optreden in het conflict.

Een ander voorbeeld is de Eems-Dollardkwestie. Daarover hebben beide landen maandag ook een overeenkomst bereikt. Over het precieze verloop van de grens is jaren gesteggeld. Vorig jaar werd al een akkoord op hoofdlijnen gesloten, en nu zijn Nederland en Duitsland het ook eens geworden over de precieze afspraken, die worden vastgelegd in een verdrag.

Steinmeier was het met Timmermans eens. De Duitser begon zijn statement met een verwijzing naar het WK voetbal. Nederland heeft in Brazilië zijn sportieve visitekaartje al afgegeven. Duitsland moet maandagavond aan de bak. "We kunnen dan vergelijken waar onze elftallen staan", zei hij. "En we hopen dat we elkaar in de halve finale treffen. Al hoop ik dat ik dat morgenochtend ook nog kan zeggen", grapte hij.

De Duitser feliciteerde ook de Nederlandse hockeyvrouwen met het behalen van de WK-titel. En niet alleen op het sportieve vlak is er veel genormaliseerd en is de band tussen beide landen 'uitgesproken vriendschappelijk', zei hij. "Dat reikt veel verder dan de sport. Het oordeel dat de betrekkingen nog nooit zo nauw en nooit zo goed waren op dit ogenblik, kan ik alleen maar bevestigen."

Volgens Steinmeier getuigen de onderhandelingen over de Eems-Dollardkwestie hoe 'fair en vriendschappelijk' Nederland en Duitsland met elkaar omgaan. Ging het er in de rest van Europa ook maar zo aan toe, verzuchtte hij.

Steinmeier brengt maandag een bezoek aan Nederland. Hij spreekt onder meer ook op het Nederlands-Duits Forum dat twintig jaar geleden werd opgericht om de relatie tussen Nederland en Duitsland te verbeteren.