Herexamens afgetrapt met vmbo'ers

Vmbo'ers die een examen moeten herkansen om alsnog een diploma te halen, moeten vanaf maandag aan de bak. Voor havisten en vwo'ers beginnen de herkansingen dinsdag. De herexamens worden tot en met vrijdag afgenomen. Woensdag 25 juni wordt de uitslag bekendgemaakt.

De eindexamens vonden vorige maand plaats. In totaal moesten ruim 198 duizend middelbare scholieren examen doen. De ongeveer 105 duizend vmbo-scholieren die dit jaar eindexamen deden, kregen woensdag te horen of de vlag uit kon. Donderdag volgde het verlossende woord voor de ongeveer 93 duizend havisten en vwo-eindexamenkandidaten. Hoeveel leerlingen herexamen doen is niet bekend.

Examenkandidaten die door overmacht tijdens het zogenoemde eerste tijdvak een of meer examens niet konden doen, mogen maximaal twee examens per dag maken. Scholieren die vorige maand al examen hebben gedaan, mogen maximaal één vak herkansen.

De regels voor herkansen gelden niet voor vmbo'ers die hun eindexamen wiskunde hebben verprutst vanwege onduidelijkheid over de gebruikte rekenmachine. Zij mogen hun examen opnieuw doen en ook nog een ander examen herkansen. Het gaat specifiek om examenkandidaten van de leerweg vmbo-kb. De calculator in het computerexamen zorgde voor te veel verwarring.

Ook 21 vmbo-leerlingen van het Hervormd Lyceum West in Amsterdam moeten hun examen wiskunde opnieuw maken. De leraar had de examens in zijn tas gestopt maar verloor die vervolgens op weg naar huis.

Vmbo'ers van het Buitenhout College in Almere moeten eveneens opnieuw aan de slag vanwege kwijtgeraakte examens. De eindexamens beeldende vorming die vijftig leerlingen beeldende vorming hadden gemaakt waren verdwenen uit een afgesloten lokaal van de school.

De examens werden zo'n twee weken later in de school teruggevonden. Hoewel volgens de politie geen sprake was van een misdrijf, waren de examens al wel ongeldig verklaard. Omdat niet duidelijk is wat er met de examens is gebeurd in de periode dat ze zoek waren, moeten de leerlingen dinsdag opnieuw examen doen.