[Groep E] Uitslag Zwitserland - Ecuador

In de openingswedstrijd in poule E stonden vanavond Zwitserland en Ecuador tegenover elkaar. In een matig duel wonnen de Zwitsers in de slotseconden met 2-1.

Van Zwitserland werd verwacht dat het het initiatief zou gaan nemen, maar het was Ecuador dat het felst uit de startblokken kwam. Met name Felipe Caicedo oogde gretig. La Nati stelde echter snel orde op zaken en trok de wedstrijd naar zich toe. De ploeg van Ottmar Hitzfeld had wel veel balbezit, maar kon dit niet omzetten naar grote kansen.

Het tempo lag te laag bij de Zwitsers waardoor er niet gecombineerd kon worden. Ecuador loerde op de counter met haar snelle aanvallers en deze tactiek wierp na een half uur voetballen de vruchten af. Montero ontsnapte doordat Stephan Lichtsteiner ver mee op was gekomen waardoor de handige vleugelaanvaller naar het gras getrokken moest worden. De vrije trap die hieruit volgde werd goed voorgegeven waardoor Enner Valencia de bal vrij kon inkoppen: 0-1.

Na de tegentreffer was Zwitserland even de weg kwijt. Ecuador kwam beter in de wedstrijd maar veel dreiging leverde de Zuid-Amerikanen niet. La Nati trok het initiatief weer snel naar zich toe, maar Ecuador hield de verdediging potdicht. Zodoende moest de lange bal gezocht worden, maar de krachtige verdedigers van Ecuador hadden weinig te dulden van de handige, maar kleine, Zwiterse aanvallers.

Na rust moest er daarom iets veranderen. In de eerste helft probeerde Zwitserland te voetballen, maar werden er geen kansen gecreëerd. De matig spelende Valentin Stocker werd naar de kant gehaald en Admir Mehmedi werd in het veld gebracht. Samen met Drmic, die ook totaal niet in de wedstrijd zat, moest hij voor doelpunten gaan zorgen.

De wissel van Hitzfeld betaalde zich meteen uit. Nog geen twee minuten in de tweede helft werd de bal vanaf de linkervleugel voorgegeven door de goed spelende back Ricardo Rodriguez en bereikte Mehmedi die nog koud in het veld stond. De invaller ontdeed zich van zijn directe tegenstander en kopte de 1-1 goed in.

Na de gelijkmaker zakte de wedstrijd iets in. Aanvoerder Inler was niet zo goed uit de kleedkamer gekomen en ook Behrami speelde en slechte wedstrijd. De toevoer aan de spitsen van Zwitserland was dus mager waardoor ook Drmic niet in zijn spel kwam. Shaqiri probeerde het zo nu en dan nog eens via een individuele actie, maar net als in de eerste helft speelde de Ecuadoraanse verdedigers verdienstelijk.

In het restant van de wedstrijd waren beide ploegen niet bij machten om nog voor veel gevaar te zorgen. Ecuador trok zich ver terug waardoor de ruimtes voor Zwitserland er klein werden. La Nati kreeg nog een kans via een vrije trap maar ook deze inzet kwam niet langs de bonkige verdedigers van La Tricolor. Ook Ecuador kreeg nog een kans via een vrije trap, maar Benaglio liet zich niet nogmaals passeren. In de allerlaatste seconden van het duel was het toch raak. Sefferovic kreeg vanaf de linker vleugel een lage voorzet en schoot deze overtuigend in: 2-1.

Mehmedi viert de 1-1 tegen Ecuador (PRO SHOTS/Action Images)