Politie int boetes na WK-wedstrijd

Bij meer dan driehonderd mensen in het noorden van het land stond zaterdagochtend, daags na de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Brazilië, politie voor de deur. Agenten waren in alle vroegte op pad gegaan om openstaande boetes te innen en een bezoek te brengen aan mensen die nog een gevangenisstraf hadden openstaan.

De actie was niet met opzet zo gepland met de verwachting dat veel mensen op de ochtend na de wedstrijd thuis zouden zijn, vertelt een politiewoordvoerder desgevraagd. Maar dat Oranje de avond ervoor speelde, kwam wel goed uit. "Het is meer een samenloop van omstandigheden, maar wel een waar we content mee zijn."

54 personen die niet konden of wilden betalen werden aangehouden. Negen personen konden na hun aanhouding het openstaande bedrag alsnog betalen, en konden daarmee voorkomen dat ze tijdens de komende wedstrijden van het Nederlands elftal alsnog achter slot en grendel zitten. "Dat was misschien wel een extra stok achter de deur", aldus de zegsman van de politie.

In totaal werden zaterdag tussen 06.00 uur en 14.00 uur 312 adressen in Groningen, Friesland en Drenthe bezocht. Daarbij werd voor bijna 28.000 euro aan openstaande boetes geïncasseerd. In een woning in Leeuwarden werd bovendien een partij softdrugs met een straatwaarde van vijftigduizend euro aangetroffen. Een 59-jarige Leeuwarder is daarvoor aangehouden en moet binnenkort voor de rechter komen.

Voor wie zich onder een steen bevond: Nederland versloeg Spanje vrijdagavond met 5-1. De volgende groepswedstrijden van Oranje zijn woensdag tegen Australië en volgende week maandag tegen Chili.