Blair: onrust Irak niet te wijten aan invasie 2003

De huidige onrust in Irak is niet te wijten aan de interventie in 2003 waarbij Saddam Hussein werd afgezet, maar komt doordat het Westen niet heeft ingegrepen bij het conflict in Syrië. Dat heeft de voormalige Britse premier Tony Blair geschreven in een essay. Blair nam in 2003 de beslissing om Britse militairen te laten deelnemen aan de interventie in Irak.

De Britse oud-premier schreef in het op zijn website gepubliceerde stuk dat westerse landen moeten ingrijpen in Syrië, hoewel hij niet uiteenzette hoe dat moet gebeuren. Volgens Blair moeten de extremisten 'hard worden teruggeslagen', waar zij ook zijn. De extremistische rebellenbeweging Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) heeft in zowel Syrië als Irak steden en gebieden in handen.

Critici stellen dat Irak een stabiel land zou zijn als de interventie niet had plaatsgevonden. Blair noemde deze kritiek 'ronduit ongeloofwaardig'. De voormalige Britse ambassadeur in de Verenigde Staten Christopher Meyer zei juist dat de militaire operatie tegen Hussein een belangrijke oorzaak is voor het sektarische geweld dat Irak momenteel plaagt.