[Moto3] Uitslag Grand Prix van Cataloni

Álex Márquez heeft op het circuit van Barcelona de Grand Prix van Catalonië in de Moto3 op zijn naam geschreven. De Spanjaard vertrok van poleposition en kwam vanaf bocht één geen moment in gevaar, waardoor hij relatief simpel naar zijn tweede Grand Prix-zege kon rijden.

Bij de start kon Márquez direct zijn poleposition vasthouden en als leider de eerste bocht induiken. Enea Bastianini en Brad Binder volgden, maar al snel werd duidelijk dat Márquez veel sneller was dan de rest. Hij sloeg al snel een gat, terwijl in de tweede ronde Niccolò Antonelli hard onderuit ging. Voor de Italiaan was het al de vijfde uitvalbeurt in zeven races.

Achter Márquez werd de grote groep aangevoerd door Álex Rins en Efrén Vázquez, maar zij hadden stevige concurrentie van onder meer Bastianini, Binder, Isaac Viñales, Romano Fenati en Niki Ajo, die zelfs even de tweede plek in handen kon pakken. In de vierde ronde sloeg het noodlot toe voor Rins, de nummer drie in het WK en vicewereldkampioen van vorig jaar. De Spanjaard, die met een gebroken teen aan het rijden was, kreeg te maken met een afgebroken schakelpook, waardoor zijn race voorbij was.

Na ruim tien ronden was het beeld nog altijd hetzelfde: Márquez lag ver voor de rest, terwijl daarachter hard gevochten werd door vooral Fenati, Bastianini, Vázquez en Ajo. Kampioenschapsleider Jack Miller zag zijn moeilijke weekend doorzetten. Hij moest al vanaf plek negen starten, en kon in de race hooguit vechten voor plek zeven.

Dat Márquez zou winnen was inmiddels duidelijk, maar bij het ingaan van de laatste ronde hadden nog zeven rijders kans op de tweede plek. In een knotsgekke slotronde probeerde Fenati alles om naar voren te komen, maar hij moest genoegen nemen met plek vijf. Ajo leek het te doen, maar hij kwam buiten de baan en wist zich op spectaculaire wijze overeind te houden. Toch was ook hij uitgeschakeld voor het podium. Later bleek dat de elleboog van de Fin door zijn actie uit de kom schoot, iets wat hij na de finish eigenhandig 'repareerde'.

Het was uiteindelijk de zestienjarige rookie Bastianini die zijn hoofd het best koel wist te houden en er met de tweede plek vandoor ging. Vázquez werd derde, terwijl Miller toch nog knap beslag kon leggen op de vierde plek. Het was na zeven races pas de eerste keer dit jaar dat een race niet werd gewonnen door Miller of Fenati. De Nederlanders konden niet meedoen in het gevecht om de punten. Scott Deroue werd 26e, twee plekken achter Bryan Schouten.

In het kampioenschap houdt Miller de leiding vast, terwijl Fenati ook zijn tweede positie weet te verdedigen. Vázquez pakt de derde plek over van de onfortuinlijke Rins, die Márquez tot op twee punten zag naderen. Bastianini springt dankzij de tweede plaats van de dertiende naar de achtste positie in het kampioenschap.