Russische ambassade in Kiev beklad

De Russische ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev is zaterdag door activisten beklad. Betogers gooiden eieren, groene verf en vuurwerk naar het ambassadegebouw. Ze vervingen de Russische vlag door de Oekraïense en ze duwden auto's van het ambassadepersoneel omver, meldden Russische media.

Aan het protest, dat vreedzaam begon, deden zo'n 80 mensen mee. Op de poort van het ambassadegebouw zijn hakenkruizen getekend. De betogers eisten een eind aan de Russische inmenging in het oosten van Oekraïne. Ook riepen zij de diplomaten op de ambassade te verlaten.

De menigte droop af nadat de tweede ambassadesecretaris Igor Sjapovalov had laten weten Moskou op de hoogte te stellen van de eisen. Sjapovalov zei dat hij graag de Oekraïense veiligheidsdiensten wil spreken over de situatie.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft fel gereageerd op de "provocatieve acties van fascistische schurken in Kiev". Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde afkeurend. Rusland heeft er bij de VN-Veiligheidsraad op aangedrongen de acties te veroordelen.

Russische ambassade in Kiev beklad
Russische ambassade in Kiev beklad (Foto: ANP)