WK Vandaag - zondag 15 juni

Op de vierde dag van het WK voetbal worden de eerste wedstrijden in Groep E en Groep F gespeeld. Frankrijk - Honduras en Zwitserland - Ecuador zijn de eerste twee wedstrijden in Groep E, en Argentinië zal in Groep F starten tegen Bosnië en Herzegovina.

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 E Zwitserland Ecuador Brasilia
21.00 E Frankrijk Honduras Porto Alegre
24.00 F Argentinië Bosnië en Herzegovina Rio de Janeiro

Zwitserland - Ecuador

Zwitserland en Ecuador namen maar een keer eerder deel aan hetzelfde WK, dit was in 2006. Voor allebei was het een succesvolle editie, ze wisten allebei de eerste ronde te overleven zonder grote moeite. Nu zal het voor de twee landen lastiger worden om samen door te gaan, aangezien Frankrijk als de favoriet in de poule geldt. Nog nooit eerder speelden de Zwitsers tegen de Ecuadorianen.

Frankrijk - Honduras

Ook Frankrijk en Honduras hebben nog nooit tegen elkaar gevoetbald. Het is voor het eerst dat Honduras op een WK niet is ingedeeld in een poule met Spanje. In 1982 en 2010 speelden Spanje en Honduras tegen elkaar. Honduras zal nu in een poule zonder Spanje op zoek gaan naar haar allereerste overwinning op een WK. Dit zal niet gemakkelijk worden tegen Frankrijk, als de historie zich herhaalt. De laatste drie keer wisten de Fransen vier jaar na een uitschakeling in de eerste ronde op het wereldkampioenschap de halve finale te bereiken. Alle tegenstanders zijn dus gewaarschuwd.

Argentinië - Bosnië en Herzegovina

Argentinië en Bosnië hebben de laatste jaren weinig nederlagen in officiële wedstrijden hoeven te incasseren. Slechts drie nederlagen vielen de twee ploegen tesamen ten deel in de WK-kwalificatiereeksen die ze speelden. Bosnië wist in twee ontmoetingen met Argentinië nog nooit te scoren. Argentinië deed dit wel: maar liefst 7 keer, waarbij de kanttekening gezet moet worden dat de eerste onmoeting tussen de twee ploegen (5-0) alweer in 1998 was, toen Bosnië niet op het niveau was waar ze nu zijn.

Opmerkelijk

Manchester City is al jaren één van de hofleveranciers van Argentinië. Ook dit jaar heeft de Argentijnse ploeg 3 spelers van de Citizens bij de selectie. Topschutter van de Bosniërs, Edin Dzeko, speelt ook bij Manchester City, en is samen met de Argentijn Sergio Agüero een van de belangrijkste spitsen in Manchester. In de meest recente ontmoeting tussen de 2 landen stonden beide topschutters ook tegenover elkaar, maar Dzeko kwam, net als de rest van Bosnië, niet tot scoren. Beide goals in de wedstrijd werden gemaakt door Agüero, die zich daarmee de beste van Manchester mocht noemen die dag. Zal het opnieuw zo gaan, of kan Dzeko iets terugdoen?

Dzeko en Agüero, samen in actie voor Manchester City - PRO SHOTS/Action Images