NAVO ziet geen rol voor zichzelf in Irak

De NAVO is niet van plan in te grijpen in Irak. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen donderdag gezegd tijdens een bezoek aan Madrid. Volgens Rasmussen heeft de NAVO geen mandaat en is er geen verzoek gedaan tot ingrijpen. In Irak is ISIS, een afsplitsing van Al-Qaida, bezig met een opmars.

"Ik zie geen rol voor de NAVO in Irak", zei Rasmussen. De avond ervoor was de Noord-Atlantische Raad, het belangrijkste beslisorgaan van het bondgenootschap, in een spoedzitting bijeengekomen. Turkije wilde de andere landen wilde informeren over de situatie in Irak, zegt Rasmussen. Enkele Turkse burgers zijn daar gevangengenomen.

"Het was een strikt informele ontmoeting", aldus Rasmussen. "Ik veroordeel het geweld dat we in Irak gezien hebben en het gevangennemen van gijzelaars scherp. Onze gedachten zijn bij de gijzelaars, hun families en hun vrienden." Hij drong er op aan dat de gegijzelden worden vrijgelaten. "Niets kan deze misdaad rechtvaardigen."

Ook het Verenigd Koninkrijk is niet van plan in te grijpen. In een interview met de BBC zegt minister van buitenlandse zaken William Hague iedere militaire bemoeienis in Irak uit te sluiten. De regering overweegt wel humanitaire steun te sturen, maar verder is het aan de Iraakse regering om de crisis op te lossen, aldus Hague.

Het Verenigd Koninkrijk leidde in 2003 samen met de Verenigde Staten de inval in Irak die uiteindelijk het einde inluidde van het regime van Saddam Hussein. Hague zei alle Amerikaanse plannen voor steun bij de strijd tegen ISIS te steunen.