Duitse anti-europartij bij conservatieven in Europarlement

De Duitse anti-europartij Alternative für Deutschland (AfD) treedt toe tot de conservatieve fractie ACR in het Europees Parlement. Die wordt daarmee in grootte de derde groep in het parlement. Het besluit kan de spanningen tussen Londen en Berlijn vergroten.

"Welkom aan de AfD, die zich vanmorgen bij de ECR heeft gevoegd", twitterde de Alliantie van Conservatieven en Hervormers (ACR) donderdag. De AfD won zeven zetels bij de Europese verkiezingen met zijn felle kritiek op de euro als Europese eenheidsmunt.

De opname van de AfD in de ACR-groep, waarin ook de Britse conservatieve Tory-partij zit, kan de verhoudingen tussen Londen en Berlijn onder druk zetten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel wilde niet dat de AfD, die fel tegen haar beleid rondom de eurocrisis is, via de ACR een platform in het Europarlement zou krijgen.

Ook de Britse premier en Tory-leider David Cameron wilde de AfD weren, om Merkel tegemoet te komen. Cameron hoopt op Duitse steun voor veranderingen in de Europese Unie en is tegen de kandidatuur van de Luxemburger Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie.

Volgens berichten in Britse media heeft Cameron zijn Europarlementariërs afgeraden om voor toetreding van de AfD te stemmen. Dat is niet gelukt, mede omdat de Tories niet meer de overheersende partij binnen de ACR zijn, nadat ze bij de Europese verkiezingen een flink pak slaag van de eurosceptische UKIP hadden gekregen.

"Het is indrukwekkend dat de Britse afgevaardigden ondanks zware druk van de partijleiding in Londen en ondanks de inmenging van bondskanselier Merkel voor de opname van de AfD hebben gestemd", zei de voorman van de AfD-Europarlementariërs Hans-Olaf Henkel donderdag. Volgens een woordvoerder van de Britse conservatieven in Londen was het een nipte beslissing. "We zijn zeer teleurgesteld dat de AfD tegen onze wens is toegelaten", zei hij.

De ACR besloten ook twee Europarlementariërs van de partij Bulgarije zonder Corruptie op te nemen. Eerder traden al twee rechts-populistische partijen toe, de Deense Volkspartij en de Finnenpartij. Ook de Nederlandse SGP praat over deelname aan de ACR.

De conservatieven bezetten nu 63 van de 766 zetels in het Europarlement. Daarmee zouden ze de liberalen in grootte voorbijstreven. De definitieve samenstelling van de parlementaire groepen wordt op 1 juli vastgelegd.