'Zamel statiegeldflessen in via kunststofsysteem'

Frisdrankflessen zouden na afschaffing van het statiegeld het best via het inzamelsysteem voor kunststof kunnen worden ingezameld. Dat vinden bedrijven en brancheorganisaties uit de verpakkingssector. Donderdag stuurden zij een brief aan de Tweede Kamer waarin ze voor een samenvoeging binnen het Plastic Heroes-systeem pleiten.

De schrijvers van de brief willen dat het inzamelsysteem efficiënter wordt. Dat is 'noodzakelijk om het systeem betaalbaar te houden', schrijven zij "Dat is voor ons de enige logische keuze om nog betere resultaten te bewerkstelligen." Petflessen eveneens via dit systeem inzamelen is slimmer omdat consumenten hun afval dan makkelijker kwijt kunnen, in dezelfde inzamelbakken, vindt de branche.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) schreef woensdag aan de Kamer dat het statiegeld op petflessen pas op zijn vroegst in juni volgend jaar wordt afgeschaft. De branche denkt dat die tijd moet worden gebruikt om de overgang voor te bereiden.

Partijen uit de verpakkingssector spraken vorig jaar af als doel te stellen om in 2020 52 procent van de kunststofverpakkingen te recyclen. Volgens de briefschrijvers vormen petflessen vijf procent van het kunststofafval.