Meldingen misstanden in prostitutie verdubbeld

Hoerenlopers hebben tussen juni 2012 en december vorig jaar 392 keer melding gemaakt van misstanden in de prostitutie. Ruim 250 tips waren reden voor de politie om een onderzoek te starten. Dat meldt Meld Misdaad Anoniem (M) donderdag op basis van eigen cijfers van hun campagne Schijn Bedriegt. 28 mensen zijn na onderzoek aangehouden.

Het aantal meldingen is bijna een verdubbeling van de hoeveelheid tips die het meldpunt kreeg bij een eerdere campagne tussen juni 2010 en december 2011. Toen kwamen 203 meldingen binnen.

In totaal betroffen 197 meldingen gedwongen prostitutie en bleken 240 tips te gaan over prostitutie op plaatsen waar het niet mocht. In een aantal gevallen ging de tip zowel over gedwongen prostitutie als over plekken waar prostitutie illegaal was.

De politie heeft na onderzoek meerdere malen aanhoudingen verricht, aldus het meldpunt. Zo leidde een anonieme tip in september naar een netwerk voor mensenhandel in Amsterdam, waar vier verdachten uit Litouwen en Albanië werden aangehouden. Hier werden dertien mogelijke slachtoffers aangetroffen, aldus het meldpunt.

De campagne richtte zich voornamelijk op bezoekers van prostituees. Volgens M. werden door online banners en chatfora op sekssites 85 duizend bezoekers naar campagnewebsites geleid waarop ze informatie vonden hoe ze anoniem dwang of uitbuiting konden melden. De chatfora werden met 131 duizend views goed bezocht.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) lanceerde donderdag in Amsterdam de nieuwe campagne van Meld Misdaad Anoniem. Naast de klanten van de prostituees wordt de nadruk deze keer gelegd op het informeren van de prostituees zelf. Ook worden zorgwerkers in de sector benaderd met informatie.