WK-single niet weggelegd voor alle artiesten

Niet iedere artiest moet zich wagen aan een Oranjesingle. "Het moet wel bij je passen", zegt Wolter Kroes tegen Novum Nieuws. De zanger stond met Viva Hollandia tijdens het EK van 2008 en het WK 2010 hoog in de hitlijsten. Dit jaar probeert hij het met Oranje Verover. "Je moet een volksartiest zijn, je moet met de mensen in het land op een lijn zitten. Ik denk dat volksartiesten de meeste kans maken op een goeie Oranjehit."

Marco Borsato is een van de artiesten die een gooi naar een WK-hit niet ziet zitten. "Ik heb zeker wat met het WK, maar niet met alle voetbalnummers. Ik doe niet mee met de tombola", zegt hij. "Er zijn er al meer dan voldoende en ik denk dat tachtig procent de hitlijsten niet gaat halen. Maar ik vind het altijd wel kostelijk en vermakelijk."

Producent en schrijver Hans van Hemert snapt Borsato best. "Hoe goed hij ook is, hij is minder een man van het volk dan André Hazes was", zegt de man achter de wellicht bekendste Oranjehit, Wij Houden van Oranje voor het EK van 1988. "Wij hadden voor Wij Houden van Oranje geen betere artiest kunnen hebben dan André Hazes, want dat was een man van het volk."

Volgens Van Hemert zijn 'verbroedering' en 'saamhorigheid' de twee belangrijkste thema's van een Oranjenummer. "Je moet er kippenvel van krijgen, het moet een flinke emotionele lading hebben en het moet natuurlijk makkelijk meezingbaar zijn." Artiesten doen er ook wijs aan om het simpel te houden, vindt Kroes. "Het moet vooral niet te moeilijk zijn", zegt hij. "De muziek moet pakken, moet je onmiddellijk raken."

De grootste WK-hit van dit jaar is tot nu toe van Jan Smit en Johnny de Mol. Hun Nederland Wordt Kampioen bereikte de hoogste plaats in de Single Top 100 en met meer dan tienduizend verkochte exemplaren de gouden status. Andere Nederlandse artiesten die hun geluk beproeven met een Oranjesingle zijn onder anderen René Froger met Juich voor Nederland, Gerard Joling met Rio, Gordon met Sambabal en Dries Roelvink met Juichen. Realitysterren Britt en Ymke maakten met Tjeerd Oosterhuis het nummer We Gaan Deurrr!

Het WK begint donderdagavond met de wedstrijd van gastland Brazilië tegen Kroatië. Nederland speelt zijn eerste wedstrijd een dag later tegen regerend wereldkampioen Spanje.