'Brussel onderzoekt Ierse belastingdeals Apple'

De Europese Commissie start een formeel onderzoek naar de fiscale afspraken tussen Apple en Ierland. Dat gaat eurocommissaris Joaquín Almunia woensdag aankondigen, schrijft de Ierse televisiezender RTE. Of ook Nederland betrokken wordt bij het onderzoek meldt de zender niet.

Bloomberg meldde vorige week al op gezag van twee bronnen dat de Europese Commissie onderzoek zou gaan doen naar de gunstige belastingregimes voor bedrijven in Ierland en Nederland. Het persbureau repte toen niet over onderzoek naar specifieke bedrijven. Naar aanleiding van het bericht zei een woordvoerder van de commissie alleen dat die dag de lopende inbreukprocedures bij de lidstaten van de Europese Unie op de agenda staan.

De Europese Commissie kondigde in het najaar aan een einde te willen aan belastingontwijking via constructies via allerlei landen. Nederland speelt daarbij vaak een belangrijke rol, vanwege de vele verdragen met andere landen om dubbele belasting te voorkomen. Een van de constructies, waarbij royalty's worden betaald aan het moederbedrijf, wordt zelfs een 'double Irish with a Dutch sandwich' genoemd. Naast Apple maakt ook Google hier gebruik van.