Miljoen minder verkeersboetes begin dit jaar

De politie heeft in de eerste vier maanden van dit jaar bijna een miljoen minder verkeersboetes uitgedeeld dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een overzicht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dit jaar zijn 2,8 miljoen boetes uitgedeeld, tegenover 3,8 miljoen vorig jaar.

Het ministerie noemt geen reden waarom het aantal boetes is gedaald. Wel speelt een rol dat op diverse locaties in Nederland de trajectcontrolesystemen werden vervangen en daardoor tijdelijk uitstonden, aldus het ministerie. Dit leidde tot ongeveer driehonderdduizend minder bekeuringen.

In totaal werden 2,3 miljoen mensen beboet voor te hard rijden. Dat zijn ongeveer zevenhonderdduizend minder bekeuringen dan vorig jaar.

De politie deelde in totaal 212.000 bonnen uit voor fout parkeren, ongeveer dertigduizend minder dan vorig jaar. Door rood rijden werd 54.000 keer beboet, tegenover bijna tachtigduizend een jaar eerder.

Kleinere boetes voor het rijden zonder gordel, het niet dragen van een helm of het fietsen zonder verlichting werden ook minder uitgereikt. In deze categorie 'overigen' werden in totaal honderdtwintigduizend bekeuringen minder uitgeschreven dan de eerste vier maanden van 2013, aldus het ministerie.