Paardenmishandelaar snijdt zeker 60 dieren

Een tot nu toe onbekende heeft in een jaar tijd zo'n 60 paarden mishandeld. De paardenmishandelaar brengt voornamelijk merries 'gruwelijke verwondingen'  toe, aldus de politie dinsdag. In de meeste gevallen zijn de geslachtsdelen van het paard met een mes of een scherp voorwerp toegetakeld. Een drachtige merrie overleed aan de verwondingen.

Volgens de politie zijn aangiften van paardenmishandelingen binnengekomen uit Utrecht, Noord-Holland, Brabant, Gelderland en Limburg. Ook sloeg de onbekende een aantal keer toe in de grensstreek met België en Duitsland. Er zijn een stok en een stanleymes gevonden die de dader waarschijnlijk heeft gebruikt.

De politie denkt dat alle mishandelingen met elkaar in verband staan, maar weet niet zeker of in alle gevallen dezelfde dader actief was. Wel staat vast dat de paardenmishandelaar zijn slachtoffers zorgvuldig uitkiest. Hij snijdt niet alleen dieren die in de wei staan, maar ook paarden die in een manege of op stal staan. Er is altijd een makkelijke vluchtroute, bijvoorbeeld via een fietspad, zegt de politie.

De stichting Zinloos Geweld tegen Dieren loofde begin dit jaar al een beloning van 10.000 euro uit voor de gouden tip. Die beloning geldt nog steeds, zei Henk ten Napel van de stichting dinsdag.

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Paardenmishandelaar snijdt zeker 60 dieren
Paardenmishandelaar snijdt zeker 60 dieren (Foto: ANP)