Metrostaking S„o Paulo twee dagen opgeschort

Stakende werknemers van de metro van São Paulo hervatten dinsdag en woensdag het werk. Dat hebben de leiders van de staking maandagavond bekendgemaakt. Vijf dagen staken heeft voor chaos gezorgd in de Braziliaanse miljoenenstad, waar donderdag de openingswedstrijd van het WK voetbal wordt gehouden.

Woensdag wordt gestemd of de staking de dag erop weer verdergaat, zo is te lezen in een verklaring op de website van de vakbond. De actievoerders eisen een loonsverhoging van twaalf procent. De regering biedt niet meer dan 8,7 procent. Onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de regering en de vakbond liepen maandag vast.

De staking in de metro baart de autoriteiten zorgen. De ondergrondse is het belangrijkste vervoermiddel voor de de fans die de openingswedstrijd tussen gastland Brazilië en Kroatië willen bijwonen. Het stadion ligt zo'n twintig kilometer ten oosten van het centrum, waar de meeste toeristen verblijven.

De metro telt zo'n achtduizend medewerkers. Ongeveer de helft van de metrostations van de stad is in bedrijf, zij het met beduidend minder metro's dan normaal. Doordat veel mensen uitwijken naar alternatieve vervoermiddelen loopt ook het verkeer boven de grond vast.

Eerder maandag zette de politie traangas tegen een groep van ongeveer honderd stakende werknemers.