Bliksem schopt show Metallica in de war

Het noodweer dat maandagavond over Pinkpop trok, schopte de show van afsluiter Metallica behoorlijk in de war. De legendarische metalband begon dik anderhalf uur later dan gepland, waardoor de rockers moesten haasten om de volledige setlist, die op twee nummers na bestond uit verzoekjes van fans, te kunnen spelen.

De band had niet alleen last van een gehaaste set. Door het onweer en de hevige regen werkte ook de techniek niet mee. Zo vielen de schermen aan de zijkant geregeld uit of haperde het beeld.

Hoewel Metallica sneller dan gepland de nummers ten gehore moest brengen, maakte het de sfeer er niet minder op. Natgeregend of niet, de festivalgangers waren hevig aan het headbangen, springen en aan het meeschreeuwen. "Het was maar een heleboel water", riep zanger James Hetfield na de heftige bui naar het publiek.

Dat de show bestond uit verzoekjes, herhaalde zanger James Hetfield geregeld. Ook werd twee keer een fan op het podium gehaald om zijn favoriete Metallica-nummer aan te kondigen. Hits als Battery, Master of Puppets, One, Whiskey in the Jar en Nothing Else Matters werden door fans bestempeld tot favorieten en werden onder luid gejuich gespeeld.

Ook Arcade Fire had last van het noodweer. De band stond op het 3FM Stage te spelen toen het begon te onweren. Hoewel de Canadezen hun instrumenten niet neerlegden vanwege de regen, leken ze hun set wel in te korten. Arcade Fire had nog ruim een kwartier langer mogen spelen.

De andere bands die in de buitenlucht optraden hadden last van heel ander weer. Het was maandagmiddag erg warm in Landgraaf. Ook de heren van het Schotse Biffy Clyro gingen gebukt onder de hitte. Desondanks slaagde het trio erin de festivalgangers te vermaken. Nummers als Biblical, The Captain en Who's Got a Match? werden enthousiast ontvangen.

Pinkpop 2014 gaat volgens Jan Smeets de boeken in als 'de editie met de mooiste bliksem ooit', sprak de Pinkpop-baas het publiek na de afsluiting van de 45e editie van het festival. Volgens Smeets bezochten 134 duizend unieke bezoekers dit jaar het festival. "Daarmee was het zeker het grootste popfestival ooit in Nederland", zei Smeets maandag. De bezoekers zullen Pinkpop 2014 echter vooral herinneren als de editie met The Rolling Stones.