Weer bloedige aanslag op Koerdische partijen Irak

Een aanslag met twee vrachtauto's vol explosieven op de kantoren van twee Koerdische partijen in Noord-Irak heeft maandag aan zeker 22 mensen het leven gekost. De getroffen gebouwen in Tuz Khormato herbergden de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) en de Communistische Partij van Koerdistan, zegt de burgemeester.

Eerst reed een zelfmoordterrorist volgens burgemeester Shalal Abdoul in een vrachtwagen vol springstof in op een wachtpost aan de ingang van het terrein. Toen omstanders te hulp schoten ontplofte een tweede bomauto. Vermoedelijk werd deze van afstand bediend.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen werd nog niet opgeëist, maar wel die voor een soortgelijke dubbele bomaanslag zondag op een PUK-kantoor in Jalula, waarbij negentien doden vielen. De Al-Qaida-splintergroep Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) liet weten die aanslagen te hebben gepleegd als antwoord op de detentie van soennitische vrouwen door de autoriteiten in de autonome Koerdische regio in het noorden van Irak.

Bij verschillende aanslagen elders in Irak werden maandag nog eens elf mensen onder wie zeven militairen gedood. Ondertussen meldt het hoofd van de provincieraad van Anbar dat nog vijftien medewerkers van de Universiteit van Anbar worden vermist na een aanval op de campus op zaterdag. De autoriteiten hebben de situatie grotendeels onder controle, maar een groep aanvallers houdt zich vermoedelijk nog in een van de gebouwen schuil, waarschijnlijk met de vermisten als gijzelaars. Uit de kluis van de universiteit is meer dan 7,5 miljoen euro verdwenen, zei bestuurder Sabah al-Karhout.