FOK!toen: Bomfunk MC's - Freestyler

Iedereen kent het 15 jaar oude clipje: een puber met hiphopkleren en koptelefoon luistert naar z'n MiniDisc-speler terwijl hij door de metro van Helsinki loopt. Bewapend met een afstandsbediening pauzeert hij daarbij allerlei dansende mensen. F-f-freestyla, rakkemakkefoon!

 Yeah, straight from the top of my dome
As I rock, rock, rock, rock, rock the microphone

(Hitlijstsucces: AUS 1 / OOS 1, VLA 1, WAL 1, EUR 1, DUI 1, ITA 1, NED 1, N-Z 1, ZWE 1, ZWI 1, TUR 1, VK 2, DEN 2, IER 3, FIN 4, SPA 7, FRA 8, VS 47)

Bomfunk MC's
De Bomfunk MC's waren een breakbeat-hip-hopgroep uit Finland met als frontman rapper B.O. Dubb (nu 44 jaar oud) en als producer Jaakko 'JS16' Salovaara (39). Ze werden in 1998 opgericht en gingen in 2005 uit elkaar.

'Freestyler' werd met de rest van het debuutalbum opgenomen in de zomer van 1999 en in oktober in Finland uitgebracht als single. Het sloeg aan en het debuutalbum In Stereo werd al de maand erop uitgebracht. In Stereo ging uiteindelijk ruim 600.000 keer over de toonbank en is het op 25 na bestverkochte Finse album ooit.

Het album was direct een doorslaand succes en ook met de singles kwam het al snel goed. De eerste single, 'Uprocking Beats', had beperkt succes in Europa, waar de Bomfunk MC's toen nog volslagen onbekend waren. Het bereikte in de Britse hitlijsten met nummer elf de hoogste plek:

 Uprockin' floor droppin', spinnin' and glidin'
 Windmill combinding', ninety ninety nine and...

(Hitlijstsucces: VK 11, AUS 43, ZWE 53, DUI 63, OOS 67)

De tweede single -'B-Boys & Flygirls'- sloeg beter aan en werd in de herfst van '99 het eerste echte succesnummer voor de MC's:

 B-Boys & Fly-girls throw your hands in the air
Aah yeah, like you just don`t care

(Hitlijstsucces: ZWE 3, FIN 5, AUS 7, SPA 9, NED 14, OOS 14, DUI 18, ZWI 20)

Freestyler: controverse
Boven alles was de single simpelweg een erg lekker nummer. Het werd dan ook de wereldwijd bestverkochte single in het jaar 2000. Toch ontstond er wat gedoe. Zo werd in de Britse versie de zin “Who the fuck is Alice, is she from Buckingham Palace?” gecensureerd.

Andere kritiek focuste op de videoclip. Daar zouden wel héél veel obscene gevallen van product placement in te zien zijn. Inderdaad zit de clip vol Sony-producten. De Bomfunk MC's hadden een contract getekend bij het platenlabel van Sony. Begrijpelijk is het dus zeker, maar ook enigszins zelfbevlekkend.

Nalatenschap: blijvend populair 
'Freestyler' was, véél meer dan Eiffel 65 of Toy-Box ooit zouden kunnen, vooral heel baanbrekend. Zelfs vijftien jaar later klinkt het nummer nauwelijks verouderd. In het vorige artikel over Eiffel 65's 'Blue' werd 'Freestyler' slechts genoemd als volgend artikel en warempel ging zo'n beetje de helft van de reacties erover.

Eén FOK!'er gaf te kennen zelfs nu nog tranen in de ogen te krijgen van de briljantheid ervan. Het is daarom eigenlijk vrij frappant dat de Bomfunk MC's geen verdere wereldhits scoorden.

Binnenkort in elk geval meer nineties: hetzelfde 1999-Finland dat ons 'Freestyler' schonk, gaf ons ook de heerlijke oorwurm 'Sandstorm'.

 Dududududu dududududududu dudududududududu dududududududu...

(Hitlijstsucces: CAN 1, NOO 1, DEN 2, IER 3, VK 3, DUI 6, ZWE 6, ZWI 8, SPA 13, OOS 13, NED 14, FRA 14, VLA 14, N-Z 26, WAL 36, AUS 40, ITA 61, VS 83)

Dat nummer werd niet alleen een hit, maar werd ook gebruikt in een decennium aan sport-, tv- en internetcompilatiefilmpjes én werd uiteindelijk het meme-standaardantwoord op het internet, wanneer er ook maar de vraag gesteld wordt: “Wat luister je nu?” Of dat zo is of niet: het juiste internetantwoord is al jaren Darude – 'Sandstorm'. Daarover zoals al gezegd heel snel meer.