Hulp gearriveerd bij gewonde Duitse speleoloog

Het reddingsteam dat in het diepste grottencomplex van Duitsland is afgedaald om een door vallend gesteente getroffen speleoloog te redden is maandagmiddag bij de zwaargewonde man aangekomen. De 52-jarige grotonderzoeker is echter nog niet te vervoeren, meldt de Beierse omroep BR. Hij heeft verwondingen aan zijn bovenlichaam en hoofd.

Een van de redders is weer onderweg omhoog voor verslag en overleg, aldus de BR. Honderden andere reddingswerkers richten ondertussen steunpunten in langs de route die de expeditie straks naar de oppervlakte moet nemen. De hele operatie kan nog dagen duren, denkt de politie. Het zou een specialist in normale omstandigheden al twaalf uur kosten om de afstand tussen de plek des onheils en de begane grond af te leggen.

De speleoloog, een van de onderzoekers die de Riesendinggrot in de jaren negentig ontdekten, was zaterdag met twee anderen in de kilometerslange wirwar van spelonken afgedaald. Op ongeveer een kilometer diepte kwam er wat gesteente los dat de man ernstig verwondde. Een van zijn kompanen klom daarop naar boven en sloeg alarm. De ander bleef achter om de gewonde bij te staan.

De Riesendinggrot ligt in de Berchtesgaderalpen, in het zuidoostelijkste puntje van Beieren. Het onderaardse netwerk omvat tientallen kilometers aan steile schachten, beken en meren. Het is bijzonder ontoegankelijk en volgens de plaatselijke pers nog maar door een handjevol mensen betreden.