Flinke daling van het aantal faillissementen

Het aantal faillissementen is in mei 33 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het is de grootste daling in een maand in de afgelopen twee jaar, blijkt uit cijfers die faillissementsdossier.nl maandag bekend heeft gemaakt.

De afgelopen maand gingen in totaal 829 bedrijven en instellingen bankroet tegen ruim 1200 in mei 2013. Volgens de website is de daling een gevolg van de voorzichtig aantrekkende economie in de laatste kwartalen van vorig jaar en het herstel van het consumentenvertrouwen.

De eerste vijf maanden van dit jaar daalde het aantal faillissementen met ruim twintig procent tot bijna 4600. De daling is te zien in veruit de meeste sectoren, aldus faillissementsdossier.nl.

Dat geldt ook voor de horeca. Tot mei nam het aantal failliete hotels, restaurants en cafés toe. In mei was er echter sprake van een kentering. Er werden slechts 27 faillissementen uitgesproken, vijftig procent minder dan in april.

Voor senior analist bij onderzoeksbureau Foodstep Frank Meeuwsen komt deze daling niet als verrassing. "Mede dankzij het mooie weer en het aantrekkende consumentenvertrouwen stijgt de omzet en zien ook horecabedrijven die het moeilijk hebben weer enig perspectief", zegt hij in een verklaring.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vorige week bekend dat de omzet van de horeca in het eerste kwartaal groeide met 1,6 procent. Dit was het hoogst gemeten groeicijfer in één kwartaal sinds 2006. Alleen cafés lieten het enigszins afweten. Uitbaters kampen met de effecten van btw- en accijnsverhogingen. Ook is de leeftijdsgrens voor alcohol per 1 januari 2014 verhoogd.

In de transportsector steeg het aantal faillissementen in mei met vijftig procent tot 48 gevallen van bankroet. Dat is opmerkelijk, want juist in deze branche was er eind vorig jaar en in de eerste vier maanden van 2014 sprake van een flinke daling. In mei gingen vooral meer koeriersbedrijven en pakketbezorgers onderuit.

De bouw doet het daarentegen beter. Het aantal bedrijven dat bankroet ging, bleef dalen. De sector telde in de eerste vijf maanden 509 ondernemingen die het niet langer konden bolwerken. Dat was bijna veertig procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ook het aantal winkels dat failliet gaat, is in de periode januari tot en met mei substantieel afgenomen. Met een daling van ruim een derde spanden kledingwinkels daarbij de kroon. Vooral textielsupermarkten doen het beter, zij zien hun omzet toenemen. Winkels in dameskleding kampen nog steeds met dalende verkopen.

Op provinciaal niveau nam het aantal faillissementen in de eerste vijf maanden dit jaar het sterkste af in Zeeland en in Friesland.

De cijfers van Faillissementsdossier zijn afkomstig van het Centraal Insolventieregister (CIR). Genoemde aantallen hebben betrekking op alle ondernemingen inclusief eenmanszaken, vennootschappen onder firma (VOF's), stichtingen en verenigingen.