'Traumatiserende' vrouwentorso weg van spoor Lisse

Het beeld Bikinibar van Joep van Lieshout langs het spoor in Lisse wordt woensdag of donderdag verplaatst. NS-machinisten namen aanstoot aan het beeld van een vrouwenlichaam zonder hoofd, armen en benen, omdat het associaties opriep met traumatische ervaringen zoals een aanrijding met een persoon.

Het kunstwerk maakt deel uit van een tentoonstelling van Kasteel Keukenhof, dat van de tuinen rond het kasteel een 'organenbos' maakt waar beelden van ingewanden zijn te bewonderen. Ondanks klachten van de machinisten wilden het kasteel en de kunstenaar het werk eerder deze week nog laten staan.

Vakbond FNV Spoor is blij dat het beeld wordt verplaatst. "Het is een gevoelig punt voor het treinpersoneel", zegt bestuurder Huub van den Dungen. "Een aanrijding met een persoon, iets dat honderden keren per jaar gebeurt in Nederland, kan leiden tot een traumatische ervaring bij machinisten, personeel en passagiers."

Betrokken instanties kijken dinsdag hoe het beeld verplaatst kan worden. De torso komt driehonderd meter verder van het spoor te liggen, maar is waarschijnlijk nog wel zichtbaar voor treinreizigers. Dat is volgens FNV Spoor geen groot probleem. "Kasteel Keukenhof heeft ons punt begrepen. Ze hebben hun goede wil getoond. Daar ging het ons om."

Bedrijfsleider Harm Verhagen van Atelier van Lieshout zegt begrip te hebben voor het protest. De kunstenaar heeft er volgens hem geen problemen mee dat het beeld wordt verplaatst. "Het ging de machinisten niet om de kunstenaar of het thema van de tentoonstelling. Dat snappen wij goed."

Kasteel Keukenhof zegt in een reactie verzoeken om verwijdering van beelden niet meteen te honoreren. "In de tuinen liggen ook twee zwarte rokerslongen. Als mensen daar aanstoot aan nemen, gaan we die ook niet meteen weghalen", aldus een woordvoerder. "Daarom konden we woensdag ook niet zeggen of we het beeld zouden verplaatsen."

Volgens Kasteel Keukenhof wordt een tentoonstelling altijd vanuit kunsttheoretisch perspectief benaderd. "Toen we echter van machinisten hoorden wat zij meemaken als ze een persoon aanrijden, verdween dat perspectief en begrepen we hun vraag."

De Bikinibar is een bekend kunstwerk van Van Lieshout. Eerder lag het werk aan de Apollolaan in Amsterdam. Het beeld is toegankelijk. Er is een bar in gevestigd.