Sikhs bestrijden elkaar te zwaard

Twee ruzieënde groepen Sikhs ontmoetten elkaar vandaag bij de Gouden Tempel in de Indiase stad Punjab om elkaar ouderwets de hersens in te slaan. Letterlijk ouderwets: ze gingen elkander namelijk met (krom)zwaarden te lijf.

Van de kromzwaardgevechten zijn vanzelfsprekend videobeelden gemaakt, die vervolgens op internet werden verspreid. Wat begon met een lokale ruzie, leverde twaalf gewonden op en werd internationaal bekend.

 Sikhe beelden

De groepen slaan elkaar de hersens in over wie er mag spreken op een ceremonie ter gelegenheid van de jubileumherdenking van een militaire operatie die in 1984 ruim 400 burgers het leven kostte. 

Die operatie, Blue Star geheten, werd door toenmalig premier Indira Gandhi bevolen om de Sikhs uit de Gouden Tempel te jagen. Door het enorme aantal burgerslachtoffers is de operatie erg berucht geworden in India.

"Vandaag hadden we de martelaren uit 1984 moeten herdenken, dus wat gebeurd is, is erg triest", stelt Prem Singh Chandumajra, woordvoerder van één der rivaliserende groepen Sikhs.